Rugbrød

Ingredienser
3 dl surdej
1 dl mørk sirup
6 1/2 dl rugmel
3 dl hvedemel
3 dl skårne rugkerner
1 dl solsikkekerner
1 spsk. salt
5 dl vand (cirka)
Lidt smør eller olivenolie til pensling af skorpen

Giver 2 rugbrød
Hævetid: 12-24 timer
Bagetid: 1½ time ved 160 grader varmluft
Bageforme: Faste, metalforme beklædt med bagepapir eller indvendig silikoneform

Fremgangsmåde
Brug en stor skål, dejen fylder meget og skal røres med en solid røreske. Start med at røre surdej og sirup godt sammen. Tilsæt alle de andre ingredienser, men hold igen med vandet. Når der står 5 dl vand kan det både være lidt over og lidt under.

Dejen røres sammen med en røreske og skal have konsistens af cement når den er færdigrørt. Det er en ret våd dej og er du usikker på konsistensen, så er det bedre at dejen er lidt for våd end for tør.

"Cement" konsistens

Nu hældes dejen i to aflange rugbrødsforme. Husk at beklæde metalformene med bagepapir (fedtstof er ikke nok) eller brug som jeg en silikoneform indeni metalformen.

*Note*: Jeg har én gang bagt et rugbrød i en metalform uden bagepapir og det kom aldrig ud! Form OG brød røg i skraldespanden 😱

**Note**: Grunden til at man ikke kan bage rugbrød i silikoneform alene, er at så hæver dejen i bredden i stedet for i højden pga. silikonens blødhed. Derfor skal der en metalform "rundt om" for at sikre højden på brødet.

Nu skal brødene hæve i 12-24 timer. Det er et stort spænd, men sådan er det med surdej, nogle gange hæver den hurtigt andre gange tager det længere tid. Dejen er færdighævet når den er kommet op til kanten af formene.

Før hævning

Efter 16 timers hævning

Forvarm ovnen til 160 grader varmluft. Når ovnen er varm sættes brødene til at bage i 1½ time.
Når de varme brød er taget ud ud, skal de pensles med lidt smør eller olivenolie, så skorpen ikke bliver for hård. Lad brødene afkøle til de er lune og kan håndteres uden grydelapper. Vip brødene ud af formene og læg dem straks i plastikposer som lukkes. Inden i plastikposen vil den sidste varme i brødet danne en smule kondens, som igen er med til at sikre at skorpen ikke bliver for hård.

Færdigbagte 

Rugbrødet kan hold sig ca. 1 uge i køleskab og 3 måneder i fryseren.

Kommentarer