Jeg har altid stået og kigget på diverse slags nøddesmør i butikkerne og undret mig over hvorfor det skal være så dyrt. Danmark har (vist nok som det eneste land i verden) en særdeles høj afgift på nødder fordi det anses som en luksusvare på linie med chokolade og sukker. Det er noget pladder!
Men mens vi venter på at denne stupide afgift bliver fjernet, kan jeg afsløre hvordan man selv laver nøddesmør. Det gør trods alt produktet en anelse billigere og det er supernemt!
I dette tilfælde har jeg lavet nøddesmør med mandler, men samme procedure kan bruges til at lave nøddesmør af pistacienødder, hasselnødder, valnødder, paranødder, cashewnødder, osv.
Ingredienser:
200 gram mandler
(eller hvilken nød du nu vælger at bruge)
Start med at riste nødderne svagt på en pande, bare så de får en lille smule farve. Lad afkøle i 5 min inden du hælder dem i en blender.
Så skal der blendes på lav hastighed og der skal blendes længe! Det kan tage 10 min, men det kan også tage 20 min i blenderen før nødderne begynder at udskille olie. Tålmodighed er en dyd. Sørg for at alt i blenderen bliver rørt med, dvs en gang imellem skal man slukke og skrabe den nøddemasse der sidder på siderne ned. Dette skal gøres en del gange undervejs.
Efter 5 min
Efter 12 minutter (olien begynder at udskille)
Efter 18 minutter, så er der mandelsmør!
Fyld på et glas og gem. Spis som sund nutella, i stedet for alm smør, på pandekager eller bare med en ske :)
Kommentarer
Send en kommentar