Broccoli og blæksprutter

Ingredienser (til 2 personer)
500 gram blæksprutter (optøede og drænede for vand)
1 buket broccoli (mellem størrelse) skåret i mindre buketter
1 spsk revet frisk ingefær
1 spsk frisk revet hvidløg
1 frisk, hakket rød chili
2 spsk sesam olie
3-4 spsk fish sauce
Olivenolie til at stege i

Et ord om blæksprutter: Blæksprutter er måske ikke det man køber så tit og da slet ikke de rå, uden dej på. Men der findes faktisk nogle rigtig gode produkter fra Nordic Seafood. Det er vigtigt at bruge helt optøede sprutter, hvis man bruger de frosne direkte afgiver de al for meget vand og retten bliver smattet. Jeg plejer at købe de hele, rensede sprutter på frost. Disse skal åbnes med en kniv i siden hvorefter man lige efterrenser dem indvendigt, der kan godt sidde lidt rester af sener elle skelet. Derefter skal hele sprutte stykket ridses i med linier på kryds og tværs i kødet for at gøre det mørt, således*:




Hvis du ikke orker at skære stykkerne selv kan du også bare købe blæksprutte ringe som disse. Personligt synes jeg dog ikke at ringene giver den samme gode "fornemmelse i munden" som de hele stykker, men smagen er den samme.

Fremgangsmåde
Opvarm en gryde med olivenolie og steg ingefær, hvidløg og chili let i et par minutter. Tilsæt blækspruttestykkerne og lad dem stege 2-3 minutter ved høj varme. Det er vigtigt gryden er varm nok og at blæksprutterne steger og ikke står og koger i egen væde. Herefter tilsættes broccoli, sesamolie og fish sauce. Lad det hele stege yderligere 5 minutter og vend alle ingredienserne rundt i gryden et par gange undervejs.

Tricket til at få møre og ikke gummi-agtige blækspruttestykker, er ikke at overstege dem. Så pas på ikke at lade gryden stå for længe. Tag evt en smagsprøve undervejs. Broccoli smager også bedst hvis de ikke er over-tilberedt, så hele retten er en der laves i løbet af max 10 min når alle ingredienser er klar til at komme i gryden.

Server retten med de samme. Evt. med lidt ekstra soya sauce eller smag til med salt.





(*) Billederne er lånt fra http://ozladym.com/recipes/SaltAndPepperSquid.htm

Kommentarer